Resto

20 vuotta 20 tarinaa – Toni

KUVA: Anne Kalliola

Toni on valmistunut restonomiksi vuonna 2018 Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Hän on työskennellyt 15 vuotta ravintola-alalla, tapahtumataloissa, sekä kausiravintoloissa. Juuri ennen koronaa hän palasi kotikonnuilleen ja toimii tällä hetkellä yrittäjänä. ”Juuri ennen koronaa muutin takaisin tänne kotiseudulle ja toimin ravintola- ja palveluliiketoiminnan asiantuntijayrittäjänä. Teemme erilaisia ravintolaprojekteja yhteistyökumppaneidemme kanssa ja kun ravintolamarkkinat avautuvat ja elpyvät viimeisestä puolestatoista vuodesta, alamme painottamaan toimintaamme johtamisenkouluttamisen ja liiketoiminnanjohtamisen asiantuntijatyöhön,Toni kertoo. Töiden ohessa hän suorittaa restonomiopintojen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. 

Ensimmäisen vuoden opiskelijana RESTO-kisoihin 

Toni osallistui vuonna 2016 RESTO-tietotaitokilpailuun, jotka järjestettiin Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Hän oli poikkeuksellisesti ensimmäisen vuoden opiskelijana kisajoukkueessa. ”Siinä käytiin pientä keskustelua siitä, voinko osallistua ensimmäisen vuoden opiskelijana RESTO-kisoihin, sillä lähtökohtaisesti kisajoukkueisiin otetaan viimeisen vuoden opiskelijoita. Olin itse siinä kohtaa vasta aloittanut restonomiopinnot.” Valinta Tonin pääsemisestä kisajoukkueeseen perustui hänen pitkään ravintola-alan kokemukseensa. Päätös siitä, että Toni pääsi osallistumaan kisoihin tuotti tulosta, sillä joukkue sijoittui toiselle sijalle koko kisoissa. ”Hyvän joukkueen kanssa, jossa muut olivat kolmannen vuoden opiskelijoita, saimme hyvän lopputuleman aikaiseksi” Toni muistelee.  

Tonin parhain muisto liittyy kisajännitykseen ja onnistumisen tunteeseen 

”Paras muisto on oikeastaan se hyvänlainen jännitys ja sen jälkeinen onnistumisen tunne” Tehtävät oli rakennettu siten, että annetaan tehtävänanto, jota pystyi suorittamaan tietyn aikaa. Pienessä ajassa piti pystyä toimimaan tehokkaasti ja ammattitaitoisesti, jotta tehtävästä saatiin aikaiseksi idea sekä kirjallinen tuotos siitä. Tuotos pitchattiin noin 50–100 henkilölle, mikä toi kisaan oman jännityksensä. Tämän jälkeen Toni joukkueineen koki vahvaa onnistumisen tunnetta.  

RESTO-kisoista seuraavien joukkueiden sparraajaksi 

Koska Toni oli ensimmäisen vuoden opiskelijana RESTO-kisoissa, oli hän seuraavat kaksi vuotta sparraamassa seuraavia joukkueita kilpailuun. ”Ne ajat, kun olin vielä JAMKissa opiskelemassa, sparrasin jokaisen kilpailujoukkueen seuraaviin RESTO-kisoihin. Normaalisti kilpailijat ovat kolmannen vuoden opiskelijoita, joten he eivät ole seuraavina vuosina sparraamassa uusia joukkueita.”   

Hyvällä ryhmädynamiikalla ja järjestelmällisyydellä voittoon 

Toni ohjeistaa tulevia kisajoukkueita kiinnittämään erityistä huomiota ryhmädynamiikkaan ja järjestelmälliseen tekemiseen. Ryhmädynamiikan osalta on olennaista huomioida ja hyödyntää joukkueen erilaiset vahvuudet ja persoonallisuuden piirteet. Järjestelmällisellä tekemisellä Toni viittaa aikatauluttamiseen. Joukkueiden täytyy määritellä, kuinka paljon he käyttävät aikaa esimerkiksi ideointiin ja kirjallisien tuotoksien laatimiseen. Tehtyihin päätöksiin on myös tärkeä sitoutua eli ei muuteta suunniteltua viime hetkillä. Tällainen strukturoitu tapa tehdä on Tonin mielestä se, joka erottaa voittajajoukkueen muista kilpailijoista.”RESTO-kisojen voittajajoukkue pystyy tekemään perusteltuja päätöksiä. Vinkkinä kilpailuhenkisemmille joukkueille: Kyseessä on arviontilaji, eli jos haluaa tehdä vähän taustatyötä, niin opettele tuntemaan kilpailun tuomaristo.”