RESTO

Tarinoita Restokisoista – Aki Wahlman

Aki Wahlman on julkisuudesta tunnettu keittiömestari ja yrittäjä sekä RESTO-kisojen idean aluille laittaja. Aki on aikoinaan kisannut jonkin verran kokkikilpailuissa ja erään kilpailun voitettuaan hän siirtyi pian opettajaksi Turun ammattikorkeakouluun. Opettaessaan restonomeja Turun ammattikorkeakoulussa Aki havahtui ajattelemaan, kuinka ravintolapuolella on järjestetty erilaisia ammattikilpailuita, mutta restonomeilla ei ammattikorkeakoulutasolla kuitenkaan ollut omaa kilpailua.  

 

Aki näki restonomien koulutusalan kilpailun tärkeänä erityisesti kahdesta syystä. Ensinnäkin kilpailun kautta voitaisiin lisätä restonomien arvostusta ja alan tunnettavuutta ja toisena se mahdollistaisi verkostoitumisen eri puolelta Suomea saapuvien osallistujien kesken. Aki oli myös itse erilaisiin kokkikilpailuihin osallistuessaan huomannut, kuinka ne nostattavat koko ammattikunnan arvostusta. Idea RESTO-kisoista sai kannatusta myös Akin kollegoilta Turun ammattikorkeakoulussa ja näin Turussa lähdettiin suunnittelemaan ensimmäisiä RESTO-kisoja! 

 

Intoa, oppimista ja verkostoitumista 

 

Akin muistot RESTO-kisoista juontavat juurensa parin kymmenen vuoden päähän. Hän kuitenkin muistelee ensimmäisten RESTO-kisojen järjestämistä ja päällimmäisenä mieleen on jäänyt opiskelijoiden innostus sekä oppiminen. Ensimmäisiä kisoja oli järjestämässä niin sanottuna RESTO-ydintiiminä kolmannen vuoden restonomiopiskelijat ja lisäksi mukana oli integroituna sekä ensimmäisen että toisen vuoden restonomiopiskelijoita toteutuksessa mukana.

 

Ensimmäiset RESTO-kisat vuonna 2002 poikkeavat jonkin verran siitä, minkälaisiksi kisat ovat vuosien varrella muotoutuneet. Kisatehtävät liittyivät esimerkiksi drinkkien ja ruokien valmistukseen ja lisäksi kuultiin alaan liittyviä luentoja osana ohjelmaa. Ensimmäisissä kisoissa oli luennoitsijoina ympäri Suomen tunnettuja kokkeja. Kaikkiaan tarkoituksena oli tuoda kisoihin käytännön tekemistä teoreettisuuden lisäksi.

 

RESTO-kisoilla on hieno ja pitkä perinne

 

Aki kokee RESTO-kisojen 20 vuotta jatkuneen perinteen hienona ja alalle ainutlaatuisena saavutuksena. Hänen mukaansa suomalaisessa koulutusjärjestelmässä harvalla tai ei välttämättä millään ammatillisella kilpailulla ole yhtä pitkään jatkunutta yhtenäistä perinnettä. RESTO-kisat ovat muodoltaan ja sisällöltään muuttuneet vuosien varrella ja Aki kokee tämän olevan välttämättömyys, sillä ala sekä opetussuunnitelmat muuttuvat. Tänä päivänä Akilla on oma yritys ja hän korostaa, että opiskelijoiden ja alan kehittymisen tukeminen on heille tärkeää. Tämän vuoksi he esimerkiksi jakavat nykyisin stipendejä alan opiskelijoille. 

 

Jos Aki olisi itse järjestämässä RESTO-kisoja, hän ottaisi markkinatuntemuksen huomioimisen yhdeksi tärkeäksi aihealueeksi. Hän korostaa, kuinka tärkeää markkinatuntemus on konseptoinnissa, sillä erilaiset asiat toimivat eri markkinoilla. ”Me oltiin aikanaan tekemässä restonomien kanssa Suomi teemaviikkoja ja oltiin Tanskassa presentoimassa suomalaista saaristoruokaa ja Lapissa tekemässä Lounais-Suomen saariston herkkuja, niin kyllä markkinatuntemus olisi ehkä sellainen, johon liittyen tekisin kisatehtäviä. En tekisi yleisellä tasolla olevia tehtäviä yhtään, vaan tosi spesifisti alueeseen ja ostovoimaan liittyen tehtyjä tehtäviä.” 

 

Akin vinkki: Rohkeasti kaikki peliin! 

Aki itse on sydämeltään ja hengeltään kokki ja toteaa tyhjentävästi, kuinka tekemällä keskinkertaista ei voi saavuttaa muuta kuin keskinkertaista. Hän antaa myös ajattelemisen aihetta kisatehtävien ratkaisuiden ideoimiseen mainitsemalla, että idea on usein hyvä silloin kun kaksi tiimin jäsentä on eri mieltä, jos kaikki ovat loppuvaiheessa samaa mieltä niin idea on paras. Kuitenkin, jos jo ideointivaiheessa kaikki nyökkäilevät, kannattaa idea hänen mukaansa unohtaa. 

 

”Jos tekee keskinkertaista, niin siitä ei voi tulla kuin keskinkertaista. Rohkeasti pitäisi laittaa kaikki peliin ja lähtee hakemaan ääripäitä, liian varman päälle pelaaminen ei voi toimia.” 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *